Frogner kirke
Frogner kirke er en av de få kirkene i Norge som ikke er frittliggende, men bygget inn mellom bygårder. Hvilket gjør den mer unik og mer folkelig, spør man meg.
Jeg er døpt, der, konfirmert der og skal begraves der. Men hadde noen sagt til meg at jeg skulle holde minneord i egen bestevenninnes bisettelse da hun var trettisyv og jeg trettiseks hadde jeg kanskje ristet litt i henne da vi var fjorten og femten. Og fornyet dåpen vår fordi vi skulle få gaver. Ingen på vestkanten unnlot å være konfirmanter og borgerlig konfirmasjon noe annet enn latskap. Mange bruker kirken som selskapslokalet og jeg skal ikke si noe på alle som har giftet seg, og skilt seg, i kirken. Uff.
Når ble jeg så moralsk? Mulig etter jeg faktisk satte meg inn i hva kirken utgjør for nærmiljøet og at mange bidrar til å hjelpe andre uten annen synlig jubel enn det som er den innvendige. Uranienborg menighet, som Frogner ble utskilt fra i 1897 og dannet 1 januar 1899. Tomt på Gimlehøyden ble kjøpt inn og hvis du ikke vet hvor det er kan du se etter en annen kirke der oppe.
En amerikansk Luthersk kirke med helfigur av Jesus hengende utenpå der jeg jeg gikk på forskole. Kristen var jeg allerede fordi jeg er døpt har jeg lært meg nå. Den gangen ble jeg troende. Til litt av hvert. Det var ikke langt mellom himmel og helvete i barnetroen.
Den gotiske bygningen fikk en meget sentral posisjon der oppe på det som regnes som Frogners fineste flekk. Sagt av oss som er herfra. Ikke av eiendomsmeglere i for trange dresser og luftige løfter. Katolikken og eiendomsmegleren med flest engelske gloser i vokabularet, Nils Nordvik, har forøvrig hovedkvarter i Gimlekvartalet. Bygget som en gang huset postkontoret på Frogner.
Nordvik og andre kunne kanskje spådd at krakk som kommer etter høykonjunktur gjør sitt i at utbygginger på Frogner ikke blir som man forestilte seg. Mord og sånn. The sky’s the limit!
Back in the days: kirken jeg sokner til ble gitt en meget mindre tomt mellom husrekkene i Frogners hovedgate. Nærmere bestemt i 1907. Da stod bygget tegnet av Ivar Næss ferdig i all sin prakt av grov og finhuggen granitt mens de sekundære gårdsrommene er utført i pusset tegl. Kirken er i historisme står det så fint beskrevet og gangene jeg har vært i disse gårdsrommene har jeg fått en smak av historie som er vanskelig å beskrive. Det er lite norsk å spore i bakgården, tenker jeg gangene jeg er på vei til samtale med presten. Som har kontor i ett nytt tilbygg bak og som da er det andre etter innvielsen i 1907. Hvis det vakre lille kapellet som ble oppført i 1937-39 kan kalles et tilbygg.
Kapellet er tegnet av John Meyer d.y ble det oppført for å avlaste kirken. Soknepresten Hans Nielsen Hauge Ording regnes som kapellets far. Teologen som gjorde sjelesørging mer tilgjengelig så mennesker som jeg kan gå til presten å snakke når jeg selv vil. Jeg ble aldri viet i kirken på tross av to ekteskap, men aldri si aldri. Hvordan 10 til 12 par ble viet i løpet av en dag kan man undres og min befatning med kapellet som ser ut som det er fra en film har dessverre strukket seg til unge mennesker som har ‘gått seg vill’. de Lillos sin sang om en søt liten pike som blir narkoman minner veldig om livet til den første i rekken av det som ble mange begravelser med alt for unge mennesker for mitt tilfelle. Det intime kapellet med treutskjæring av Dagfin Werenskiold gjør stemningen meget tett på, og i motsetning til selve kirken er det mørkt og uten stor lydakustikk. Hvilket skal en del til fordi kirkens akustikk er ekstremt god. Ettersom flere artister har sett på kirken som billig lokaler rundt juletider kan jeg nevne at treutskjæringen i kapellet er av nattverden der Jesus sier en av disiplene vil forråde ham. Ikke det at artister som ser sitt snitt i å selge inn konserter til større konsern mener noe vondt med det. Men at rike direktører plutselig holde prekener uten å betale ett øre er heldigvis gjort noe med. Frogner kirke kan i dag skilte med en halv million i inntekter fra arrangement og per år og det er vel fortjent og vel trengte midler. Sammenlignet med andre steder tror jeg likevel ikke de tar seg for mye betalt. Derfor er det hyggelig at organisten Bjørn har hatt forsangere som har stukket innom og slått av en prat. Som da naboen Sissel Kyrkjebø sang flere søndager uten å bli annonsert. Publikum som trodde en engel hadde sendt dem Norges power-voice nummer én, hadde faktisk rett. Om mulig ble den vakre bergenseren enda mer likandes, og det er ikke for ingenting hun giftet seg med Eddi Skoller da vi andre ristet på hodet. Å bli stor i Danmark er etter mitt skjønn å bli stor i verden. Verden, ja. Religion og krig.
Hvor stod Frogner kirke under krigen?
Selve kirken var ikke mer enn 32 år gammel, og interiøret ble drastisk forandret i 1935. Så sent som i 1939 var kapellet nesten helt nytt og ble innviet på høsten. I begynnelsen var det ikke noe særlig bemerkelsesverdig ved Frogner kirke. Selv om flere mennesker søkte seg til kirken, var ikke dette uvanlig. Etter hvert som nazifiseringen av samfunnet tiltok, ble imidlertid spenningen mellom biskopene og det nazistyrte kirkedepartementet stadig mer merkbar.
Da flertallet av norske prester påskedag 1942 la ned den statlige delen av sitt embete og leste opp bekjennelsesskriftet "Kirkens grunn" for å markere kirkens åndelige selvstendighet, deltok alle prestene i Frogner kirke. Kirken var stappfull, og det lå en helt spesiell stemning i luften.
Frogner kirke fikk etter hvert en spesiell rolle på grunn av hvordan Den norske kirke ble ledet under krigen. Sommeren 1942 opprettet biskopene en midlertidig kirkeledelse med biskoper og ledere fra frivillige kirkeorganisasjoner. Da presset fra nazimyndighetene økte og flere kirkeledere ble arrestert, måtte ledelsen i 1943 gå under jorden og ble kjent som den hemmelige kirkeledelsen.
Pastoren Ludwig Schübeler unngikk arrestasjon ved en blanding av flaks og dyktighet, selv om han var til forhør flere ganger og fikk både hjemmet og kontoret ransaket. Prestene risikerte forhør og arrestasjon for sine prekener, og Statspolitiet kunne ha agenter til stede i kirken. Sokneprest Egil Brekke ble fengslet fra april 1944 til mai 1945 etter å ha nektet en naziprest å bruke kapellet i Frogner kirke.
I 1943 eksploderte det på Filipstad, noe som førte til store ødeleggelser og rundt 120 døde. Frogner kirke slapp relativt billig unna, men små glassmalerier under galleriet ble ødelagt. Erstatningen fra Krigsskadetrygden ble starten på finansieringen av nye glassmalerier av Per Vigeland etter krigen. Menigheten organiserte også hjelp til de som hadde mistet hjem og eiendeler.
Mye tørre fakta om kirken og krig, men hvor viktig kirken er som tilflukt og skjold husker jeg selv fra da jeg stod uten familie og hjem i 2021. Grådighet, løgner og arv går ofte hånd i hånd og med faren min sin begravelse sommeren 2020 fikk jeg sagt farvel med minneord i kirken.
Snakket rett til ham. Han og jeg. Ham?
Kanskje nære bånd skaper frykt hos dem som misunner deg muligheten til å ha hatt ett.
Og det er lett å skape seg sin egen virkelighet i håp om å berike seg selv. Plante ideer og historier fra fortiden, som passer bedre inn i fremtiden. Derfor tar jeg regelmessig en prat med presten i kirken. Jeg går også i kirken når den har åpne dager, og Jimbo har vært med. Presten er fullt klar over dette bildet og skal lese Frognerfitter:
Sjelesørging er en fantastisk oppfinnelse og Schübeler var således en som brant for at du og jeg skal kunne henge i kirken uansett om vi er torende eller ei.
Han døde allerede sommeren 1945, bare 55 år gammel, men vi lar han avslutte med ord han hadde gjort seg opp under krigen og som er like aktuelle i dag:
‘Sommeren 1940 holdt det offisielle Norges kurs på å kunne bli noe i retning av det som vi i dag vil dømme landssvikerne for. Det var den gangen ikke så forferdelig meget som skilte oss fra våre sviktende landsmenn, de som nå i forhold til oss står som på den annen side av en uoverstigelig avgrunn. Avgrunnen er der i dag, men den begynte som en hårfin liten forskjell’.
Alexia